Info/Aktuellt

Datum för kommande möten

Nästa medlemsmöte den 5 februari kl 13 i fd. Kubikenborgs skola
(nuvarande Kvartersteatern). Kom och trivs med oss. Har du önskemål och ideèr vad du vill göra i föreningen, kom till mötet, eller skriv några rader till ewaer@telia.com. Jag tar även tacksamt emot förslag till hemsidan samt bilder och berättelser.

År 2020; 5 febr, 18 mars, 6 maj och Kubenskolans dag är den 13 juni,
2 sept, 14 okt, och 7 dec.

God fortsättning på 2020. Tänk vilken förmån det är att få träffa ”gamla” skol- och ungdomskamrater, att få prata minnen och få skratta tillsammans. Några bilder från vår senaste träff ser du längre ner på denna sida. Föreningen har medlemmar utspridda över hela landet och/eller det är inte alltid så lätt att komma till ett medlemsmöte. Men Du kan delta genom att skriva några rader om vad du vill att vi ska ta upp här på hemsidan, har du några frågor eller funderingar, skicka in några rader om dina minnen, har du foton att skicka eller skanna. Hör av dig till mig, Ewa Eriksson
070-6162172, eller mejla ewaer@telia.com.

Lucia på Harmoni. Bilden inskickad av Ulla-Britt Källberg.

Välbesökt julfika

Det blev ett välbesökt möte med julfika. Vi var ca 60 personer som träffades. Några har inte träffats på flera år så det blev glada igenkännande och många skratt.
Rune Östberg underhöll oss med att läsa en roligt text. Tack Rune!
Tack till festkommittén för allt ni ordnat med och för fantastiskt goda mackor!
Kolla vilket härligt vinstbord! Tack till alla som bidrog både med vinster och för lottköpen. Tack till all som kom och förgyllde dagen.
God Jul!

Vill du bli medlem, se uppgifter längre ner denna sida!

All aktuell info visas här. Vill Du har något publicerat på hemsidan,
skriv till mig ewaer@telia.com. alt ring 070-6162172.

I Sundsvalls Tidning 2019-11-10 finns en artikel om boken ”På osannolika skäl” skriven av Hannes Dükler och Ingemar Westlund. Boken är en skildring av hur Ingemar Westlund år 2008 blev oskyldigt misstänkt för att ha mördat sin hustru Agneta. Sanningen visade sig vara att hans hustru blivit ihjälsparkad av en älg. Ingemar är fd. Kubikenborgsbo och medlem i vår förening.

Foto: Ingemar Grandin

Minnesstenen om Sundsvalls Strejken

Under två till tre års tid har jag skrivit och ringt till Sundsvalls Kommun om minnesstenen. I ett mejl från Sundsvalls Kommun fick jag uppgift om att stenen fanns i ett förråd i Johannedal i väntan på att sättas upp igen. Men sanningen var helt annan. Det fick jag reda på häromdagen.
Åkaren Ingemar Grandin hittade stenen, efter att den tagits bort vid brobygget, tippad i en slänt i Johannedals ind.område!!!När han såg stenen förstod han att det inte var vilken sten som helst, så han stannade kvar på platsen o kontaktade utemiljö på kommunen. Ingemar körde sedan upp stenen till kommunens förråd på fd. LV 5 området. Efter Ingemars räddning kunde stenen så småningom återbördas till platsen på Vindskärsvarv, annars hade den nog varit krossad och borta! Stort TACK till Ingemar!
/ Ewa Eriksson 2019-11-10

På Skönsmohusets Träffpunkt träffades ett 20-tal personer idag (2019-11-04) för att se filmen från vår skrift om Skönsmon. Därefter visade jag bilder och tillsammans med besökarna fick minnena flöda fritt allteftersom bilder växlades. För mig var det en berikande eftermiddag och nytt besök är planerat till januari månad. Det är så viktigt att vi berättar och sparar minnen från vår tid och framför allt så är det roligt och skapar fin gemenskap. /Ewa Eriksson
Se under BILDER ett foto på 1950-talets”Kubenungar” som Agneta Söderlund hade med sig idag. Tack Agneta!

Den 30 oktober hade vi vår tredje sk Minnesträff på Kubikenborgs skola. 
Vi var ett 15-tal personer som lät minnena flöda, så till den milda grad att vi delade upp oss i två grupper för att hinna med att notera.  Ann F och Ewa E skriver ner vad som berättas och tanken är att vi ska sammanställa våra  minnen till en kommande skrift och en del kommer att hamna här på hemsidan. Vissa minnen ger oss glada skratt och andra ger oss eftertänksamhet. Men vi konstaterar vad viktigt och vilken glädje det är att resa tillbaka i tiden, till barndomslandet. Nästa möte kommer att annonseras ut här på hemsidan, men troligen blir det inget för julträffen den 9 dec. 

Den 17 oktober hade vi en bildvisning / föreläsning  på Kulturmagasinets programsal, om beredskapstiden på Skönsmon-Kubikenborg -Fläsian. Bilder visades om de rester av pansarhinder som finns i området. Vi pratade om mörkläggning, ransonering, Kubenhavre (djurfoder av cellulosa)Finska krigsbarn på Herrgården, transitlägret på Vindskärsvarv och mycket mer. Föreläsning besöktes av ett 60 tal personer.       

Ann Fredbäck och Ewa Eriksson

Jana Lindh-Olsson gestaltade barnmorskan på Skönsmon, Lannerhjelm.

På medlemsmötet den 16 okt kom ca 15 personer. Kassarapport, föregående protokoll och frågor kring kommande möten avhandlades. Därefter blev det full fart på pratet om minnen från förr. Vi tackar festkommittén för gott fika som också det sätter en fin trivsel på våra träffar. 

Till Minnesträffen den 9 okt kom 12 personer. Här pratades det vitt och brett om minnen, allt från vad man gjorde på fritiden till örfilen man fick av läraren. Nästa Minnesträff är den 30 okt kl 13 på Kubikenborgs skola.    

 Christina Englund önskar få in skolfoton från Kubikenborg. För Skönsmon skola var i det närmaste komplett med bilder. Har du frågor kontakta mig Ewa Eriksson 070-6162172.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Norrlands modernaste jordbruk på Kubikenborg, se ”Historia om sågv…….”

Vi söker berättelser från beredskapsåren i områdena kring Kumo, Fläsian, Kubikenborg och Skönsmon. Skicka till ewaer@telia.com,  Ewa Eriksson eller af@bredband2.com, Ann Fredbäck. Kanske Du har någon släkting eller granne som kan berätta för dig. Vi försöker sammanställa vad som hände i vårt område då.

EFTERLYSNING: Vi vet att finska krigsbarn kom till Kubikenborgs herrgård
i januari 1942, att det var mellan 25 och 30 barn. Vi söker mer information
om denna händelse och hoppas på att Du kanske kan hjälpa oss på något vis.  Se mejladresser till Ann och Ewa i text ovanför.

Med bilder fakta och berättelser har vi sammanställt två skrifter med tillhörande DVD. ”Kubikenborg i centrum, förr och nu” 2012, samt ”Skönsmon förr och nu” 2014. Vi hoppas att kunna sammanställa ytterligare en skrift, för det finns mycket kvar att berätta. Var med du också

Vår nya hemsida skall anpassas till läsning i datorn, i mobilen och på läsplattan. Sidorna ser därför olika ut i olika medier.

Medlemsavgiften är 100 kronor per år att betalas till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr.för.

Vänligen ange alltid namn och adress på talongen eller i meddelandet /internetbanken.

Avgift som betalas efter den 1 okt. gäller det året ut och nästkommande år.

Två gånger per år skickas ett meddelande ut till alla medlemmar, inför julen och till årsmötet.

Kontaktperson till förening: Ann Fredbäck 060-587238

Kontaktperson hemsidan: Ewa Eriksson  070-6162172,  ewaer@telia.com

Kubikenborgs skolas styrelse 2019

Ordf.                  Björn Åberg

Ledamöter:     Elisabeth Wågberg kassör

Christina Englund   sekr.

Birgitta Åberg

Rune Östberg

Ann Fredbäck

Eva Engman

Suppleanter    Guy Cardell

Ove Engman

Elisabeth Norrström

Sven Hultman utsågs till hedersledamot i styrelsen.

Ansvarig för hemsidan: Ewa Eriksson 070-6162172   ewaer@telia.com

Tillbaka till toppen