Info/Aktuellt

2020-08-09 Nästa mötes datum är inte fastställt ännu. Annonseras ut här så snart det har tagits något beslut.

Historisk vandring på Kubikenborg 2020-07-23. På grund av corona epidemin, var antalet deltagare begränsat till 20 personer. Trots stark blåst och tunga regnmoln som hängde över området, kom alla 20!
Den s.k. Kubensången inleds med ” En Kubare med liv och lust jag vara vill i alla väder” . Man kan säga att alla som kom, blev “Kubare för en stund”, då intresset för området övervägde vädrets makter. Tack för att ni kom och tack till Björn och Birgitta Åberg som åkte in och öppnade fd. Kubikenborgs skola, där vandringen avslutades, med bl.a. fotovisning. Hälsningar från Ann Fredbäck och Ewa Eriksson

En artikel i Sundsvalls Tidning 2020-06-23 berättar om vår skrift
“Dåtid möter nutid”.
https://www.st.nu/artikel/sa-gick-det-till-pa-krigets-kubikenborg-ny-skrift-satter-beredskapstiden-i-centrum-vi-vill-beratta-om-hur-det-var-for-vanligt-folk

Vår tredje skrift heter DÅTID MÖTER NUTID och innehåller 55 sidor. Bilderna på omslaget visar lite av det vi skriver om. Dåtid och nutid, båtar och fartyg, beredskapsåren i vårt område och Fläsian mm.
Skriften är nu klar till försäljning.
För närvarande kan du som medlem köpa den via följande personer: Ewa 070-6162172, Ann 060-587238, Björn 070-2426020 eller Christina 070-6757273.Vill du ha skriften skickad så betalar du i förskott 150:- för skriften och 63:- för porto till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr. förening.
Skriv namn och adress! Meddela din inbetalning till Ewa eller Ann så skickar vi skriften till dig. Eftersom inte alla har dator och kan se detta meddelande får vi hjälpas åt att på annat sätt, berätta detta för våra medlemmar.
“Dåtid möter nutid” finns även till försäljning på Kulturmagasinet och Akademibokhandeln Vängåvan. Besök Nebulosa gård i Birsta så finns den även där! Info om Nebulosa finner du på www.arnfridsson.se

Tidigare utannonserad försäljningsdag, 2020-06-04 som var på skolgården, blev en trevlig träff för det tjugotal personer som kom. Vi hoppas att det snart blir tider då vi kan ha våra vanliga föreningsmöten.
Vi önskar er alla en trevlig sommar.

Ann Fredbäck och Ewa Eriksson inväntar alla glada köpare.
Nebulosa Gård Nebulosavägen 12 Sundsbruk. Se Facebook Nebulosa Gård eller www.arnfridsson.se
Foto: Gösta Åkerberg, Skänkt av Hans Erik Åkersterdt

Historisk vandring på Kubikenborg den 23 juli 2020, kl 18.00
I samarbete med Sundsvalls museum gör vi denna vandring. Biljetter finns att köpa på Entré Sundsvall pris 120:-.
Ann Fredbäck och Ewa Eriksson tar er med på denna vandring i “dåtid”.
Vi träffas vid Skönsmons gamla begravningsplats, den nordöstra sidan, där vi kan titta ner mot vattnet, just där mycket av vårt Skönsmon och Kubikenborg hade sin början. Vi vandrar sedan vidare, via Lappstan, kyrkan och ner till skolan och tillbaka. Vandringen tar ca 1 1/2 timme. Välkommen!

Datum för kommande möten

Meddelande från styrelsen: P.g.a den smitta som hemsöker oss nu så ställer vi in kommande möten tills vidare. Årsmötet/Kubenskolans dag är inställd och flyttas eventuellt fram till senare i år.

Tidigare aviserade möten under året 2020 är
2 sept, 14 okt, och 7 dec.

Hej Kubenmedlem! Så här i Coronatider finns kanske lite tid till att sitta vid datorn lite extra. Titta in på sidan www.sundsvallsminnen.se. där finns massor av trevligheter att läsa om Sundsvall och även fina bilder. Månadens bild visar vattentransport från Fläsian. Ha det gott och var rädd om dig. https://sundsvallsminnen.se/manadens-bild-mars-2020/

Mötet den 18 mars genomfördes, med styrelsen och tre medlemmar. Ett förslag från styrelsen togs upp om ett utskick per år till medlemmarna, och att detta i sådant fall skickas ut inför årsmötet. Inget beslut togs.Tidigare fundering över någon form av utflykt är framflyttad att tas upp igen efter “sommarlovet”. Ewa Eriksson berättade om den skrift som Ann Fredbäck och hon håller på att sammanställa. De planerade 50-talet sidorna är i stort sett klara och några visades upp samt förslag till framsida. Mötet avslutades med fika.

På mötet den 5 febr. var vi ca 25 medlemmar. Planer för en bussutflykt, någon gång i maj eller juni, föreslogs och att eventuellt åka ner mot Hälsingland. Uppdrogs åt styrelsen att komma med förslag till nästa möte den 18 mars.
Guy Cardell läste en dikt och Rune Östberg drog ner skratt med en rolig historia.
Ann Fredbäck och Ewa Eriksson berättade hur arbetet med vår tredje skrift fortlöper. Ett trettiotal sidor med bilder finns klara. De innehåller bl.a. fakta och berättelser om beredskapsåren i vårt område, om rederier och fartyg, industrier från förr och nu, långa och korta berättelser från medlemmar och mycket mer väntar på att fylla fler sidor. / Ewa E

Vill du vara med och få dina minnen nedtecknade till skriften eller till hemsidan, mejla till ewaer@telia.com eller ring 070-6162172 / Ewa Eriksson

Lite eftersnack blir det alltid. Minnena flödar.

Här är klassrummet som vi lånar för våra möten. Bord och stolar finns att möblera upp med för mötet.
Så här ser en av korridorerna ut nu för tiden.
En vardags vy från fd. skolgården, med blicken mot Kubal.

Vill du bli medlem, se uppgifter längre ner denna sida!

All aktuell info visas här. Vill Du har något publicerat på hemsidan,
skriv till mig ewaer@telia.com. alt ring 070-6162172.

I Sundsvalls Tidning 2019-11-10 finns en artikel om boken “På osannolika skäl” skriven av Hannes Dükler och Ingemar Westlund. Boken är en skildring av hur Ingemar Westlund år 2008 blev oskyldigt misstänkt för att ha mördat sin hustru Agneta. Sanningen visade sig vara att hans hustru blivit ihjälsparkad av en älg. Ingemar är fd. Kubikenborgsbo och medlem i vår förening.

Foto: Ingemar Grandin

Minnesstenen om Sundsvalls Strejken

Under två till tre års tid har jag skrivit och ringt till Sundsvalls Kommun om minnesstenen. I ett mejl från Sundsvalls Kommun fick jag uppgift om att stenen fanns i ett förråd i Johannedal i väntan på att sättas upp igen. Men sanningen var helt annan. Det fick jag reda på häromdagen.
Åkaren Ingemar Grandin hittade stenen, efter att den tagits bort vid brobygget, tippad i en slänt i Johannedals ind.område!!!När han såg stenen förstod han att det inte var vilken sten som helst, så han stannade kvar på platsen o kontaktade utemiljö på kommunen. Ingemar körde sedan upp stenen till kommunens förråd på fd. LV 5 området. Efter Ingemars räddning kunde stenen så småningom återbördas till platsen på Vindskärsvarv, annars hade den nog varit krossad och borta! Stort TACK till Ingemar!
/ Ewa Eriksson 2019-11-10

På Skönsmohusets Träffpunkt träffades ett 20-tal personer idag (2019-11-04) för att se filmen från vår skrift om Skönsmon. Därefter visade jag bilder och tillsammans med besökarna fick minnena flöda fritt allteftersom bilder växlades. För mig var det en berikande eftermiddag och nytt besök är planerat till januari månad. Det är så viktigt att vi berättar och sparar minnen från vår tid och framför allt så är det roligt och skapar fin gemenskap. /Ewa Eriksson
Se under BILDER ett foto på 1950-talets”Kubenungar” som Agneta Söderlund hade med sig idag. Tack Agneta!

Den 30 oktober hade vi vår tredje sk Minnesträff på Kubikenborgs skola. 
Vi var ett 15-tal personer som lät minnena flöda, så till den milda grad att vi delade upp oss i två grupper för att hinna med att notera.  Ann F och Ewa E skriver ner vad som berättas och tanken är att vi ska sammanställa våra  minnen till en kommande skrift och en del kommer att hamna här på hemsidan. Vissa minnen ger oss glada skratt och andra ger oss eftertänksamhet. Men vi konstaterar vad viktigt och vilken glädje det är att resa tillbaka i tiden, till barndomslandet. Nästa möte kommer att annonseras ut här på hemsidan, men troligen blir det inget för julträffen den 9 dec. 

Den 17 oktober hade vi en bildvisning / föreläsning  på Kulturmagasinets programsal, om beredskapstiden på Skönsmon-Kubikenborg -Fläsian. Bilder visades om de rester av pansarhinder som finns i området. Vi pratade om mörkläggning, ransonering, Kubenhavre (djurfoder av cellulosa)Finska krigsbarn på Herrgården, transitlägret på Vindskärsvarv och mycket mer. Föreläsning besöktes av ett 60 tal personer.       

Ann Fredbäck och Ewa Eriksson

Jana Lindh-Olsson gestaltade barnmorskan på Skönsmon, Lannerhjelm.

På medlemsmötet den 16 okt kom ca 15 personer. Kassarapport, föregående protokoll och frågor kring kommande möten avhandlades. Därefter blev det full fart på pratet om minnen från förr. Vi tackar festkommittén för gott fika som också det sätter en fin trivsel på våra träffar. 

Till Minnesträffen den 9 okt kom 12 personer. Här pratades det vitt och brett om minnen, allt från vad man gjorde på fritiden till örfilen man fick av läraren. Nästa Minnesträff är den 30 okt kl 13 på Kubikenborgs skola.    

 Christina Englund önskar få in skolfoton från Kubikenborg. För Skönsmon skola var i det närmaste komplett med bilder. Har du frågor kontakta mig Ewa Eriksson 070-6162172.

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Norrlands modernaste jordbruk på Kubikenborg, se “Historia om sågv…….”

Vi söker berättelser från beredskapsåren i områdena kring Kumo, Fläsian, Kubikenborg och Skönsmon. Skicka till ewaer@telia.com,  Ewa Eriksson eller af@bredband2.com, Ann Fredbäck. Kanske Du har någon släkting eller granne som kan berätta för dig. Vi försöker sammanställa vad som hände i vårt område då.

EFTERLYSNING: Vi vet att finska krigsbarn kom till Kubikenborgs herrgård
i januari 1942, att det var mellan 25 och 30 barn. Vi söker mer information
om denna händelse och hoppas på att Du kanske kan hjälpa oss på något vis.  Se mejladresser till Ann och Ewa i text ovanför.

Med bilder fakta och berättelser har vi sammanställt två skrifter med tillhörande DVD. ”Kubikenborg i centrum, förr och nu” 2012, samt ”Skönsmon förr och nu” 2014. Vi hoppas att kunna sammanställa ytterligare en skrift, för det finns mycket kvar att berätta. Var med du också

Vår nya hemsida skall anpassas till läsning i datorn, i mobilen och på läsplattan. Sidorna ser därför olika ut i olika medier.

Medlemsavgiften är 100 kronor per år att betalas till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr.för.

Vänligen ange alltid namn och adress på talongen eller i meddelandet /internetbanken.

Avgift som betalas efter den 1 okt. gäller det året ut och nästkommande år.

Två gånger per år skickas ett meddelande ut till alla medlemmar, inför julen och till årsmötet.

Kontaktperson till förening: Ann Fredbäck 060-587238

Kontaktperson hemsidan: Ewa Eriksson  070-6162172,  ewaer@telia.com

Kubikenborgs skolas styrelse 2019

Ordf.                  Björn Åberg

Ledamöter:     Elisabeth Wågberg kassör

Christina Englund   sekr.

Birgitta Åberg

Rune Östberg

Ann Fredbäck

Eva Engman

Suppleanter    Guy Cardell

Ove Engman

Elisabeth Norrström

Sven Hultman utsågs till hedersledamot i styrelsen.

Ansvarig för hemsidan: Ewa Eriksson 070-6162172   ewaer@telia.com

Tillbaka till toppen