Info/Aktuellt

Ett presenttips är vår skrift “Dåtid möter nutid” Skriften finns, förutom hos föreningen, på Vängåvans bokhandel och Kulturmagasinet.

Se mer info längre ner denna sida.

Nya skriften Dåtid möter nutid finns till försäljning

Det här är våra tre skrifter om Kubikenborg Skönsmon och Fläsian

Boken “På osannolika skäl” är skriven av Hannes Dükler men i nära samarbete med Ingemar Westlund. Det är en berättelse ur verkliga livet hur en vanlig man med välordnat liv och lyckligt äktenskap blir misstänkt för att ha mördat sin älskade hustru. I ett kapitel i boken berättar Ingemar hur han tänker på sin barndom på Kubikenborg där han är uppvuxen. Boken finns som inbunden men har även nyligen kommit ut som pocket och finns på Vängåvans bokhandel.

En artikel i Sundsvalls Tidning 2020-06-23 berättar om vår skrift
“Dåtid möter nutid”.

Vår tredje skrift heter DÅTID MÖTER NUTID och innehåller 55 sidor. Bilderna på omslaget visar lite av det vi skriver om. Dåtid och nutid, båtar och fartyg, beredskapsåren i vårt område och Fläsian mm.
Försäljning av skriften pågår,via föreningen, Kulturmagasinet och Vängåvans bokhandel.
För närvarande kan du som medlem köpa den via följande personer: Ewa 070-6162172, Ann 060-587238, Björn 070-2426020 eller Christina 070-6757273.Vill du ha skriften skickad så betalar du i förskott 150:- för skriften och 63:- för porto till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr. förening.
Skriv namn och adress! Meddela din inbetalning till Ewa eller Ann så skickar vi skriften till dig. Eftersom inte alla har dator och kan se detta meddelande får vi hjälpas åt att på annat sätt, berätta detta för våra medlemmar.
“Dåtid möter nutid” finns även till försäljning på Kulturmagasinet och Akademibokhandeln Vängåvan. Besök Nebulosa gård i Birsta så finns den även där! Info om Nebulosa finner du på www.arnfridsson.se

Foto: Gösta Åkerberg, Skänkt av Hans Erik Åkersterdt

Historisk vandring på Kubikenborg 2020-07-23. På grund av corona epidemin, var antalet deltagare begränsat till 20 personer. Trots stark blåst och tunga regnmoln som hängde över området, kom alla 20!
Den s.k. Kubensången inleds med ” En Kubare med liv och lust jag vara vill i alla väder” . Man kan säga att alla som kom, blev “Kubare för en stund”, då intresset för området övervägde vädrets makter. Tack för att ni kom och tack till Björn och Birgitta Åberg som åkte in och öppnade fd. Kubikenborgs skola, där vandringen avslutades, med bl.a. fotovisning. Hälsningar från Ann Fredbäck och Ewa Eriksson

……………………………………………………………….

Hej Kubenmedlem! Så här i Coronatider finns kanske lite tid till att sitta vid datorn lite extra. Titta in på sidan www.sundsvallsminnen.se. där finns massor av trevligheter att läsa om Sundsvall och även fina bilder. Månadens bild i mars visar vattentransport från Fläsian. Ha det gott och var rädd om dig. https://sundsvallsminnen.se/manadens-bild-mars-2020/

Minnena flödar när vi träffas.

Här är klassrummet som vi lånar för våra möten. Bord och stolar finns att möblera upp med för mötet.
Så här ser en av korridorerna ut nu för tiden.
En vardags vy från fd. skolgården, med blicken mot Kubal.

Vill du bli medlem, se uppgifter längre ner denna sida!

All aktuell info visas här. Vill Du har något publicerat på hemsidan,
skriv till mig ewaer@telia.com. alt ring 070-6162172.

Foto: Ingemar Grandin

Minnesstenen om Sundsvalls Strejken

Under två till tre års tid har jag skrivit och ringt till Sundsvalls Kommun om minnesstenen. I ett mejl från Sundsvalls Kommun fick jag uppgift om att stenen fanns i ett förråd i Johannedal i väntan på att sättas upp igen. Men sanningen var helt annan. Det fick jag reda på häromdagen.
Åkaren Ingemar Grandin hittade stenen, efter att den tagits bort vid brobygget, tippad i en slänt i Johannedals ind.område!!!När han såg stenen förstod han att det inte var vilken sten som helst, så han stannade kvar på platsen o kontaktade utemiljö på kommunen. Ingemar körde sedan upp stenen till kommunens förråd på fd. LV 5 området. Efter Ingemars räddning kunde stenen så småningom återbördas till platsen på Vindskärsvarv, annars hade den nog varit krossad och borta! Stort TACK till Ingemar!
/ Ewa Eriksson 2019-11-10

Den 17 oktober 2019 hade vi en bildvisning / föreläsning  på Kulturmagasinets programsal, om beredskapstiden på Skönsmon-Kubikenborg -Fläsian. Bilder visades om de rester av pansarhinder som finns i området. Vi pratade om mörkläggning, ransonering, Kubenhavre (djurfoder av cellulosa)Finska krigsbarn på Herrgården, transitlägret på Vindskärsvarv och mycket mer. Föreläsning besöktes av ett 60 tal personer.

Ann Fredbäck och Ewa Eriksson

Jana Lindh-Olsson gestaltade barnmorskan på Skönsmon, Lannerhjelm.

Christina Englund önskar få in skolfoton från Kubikenborg. För Skönsmon skola var i det närmaste komplett med bilder. Har du frågor kontakta mig Ewa Eriksson 070-6162172.

……………………………………………………………………..

Medlemsavgiften är 100 kronor per år att betalas till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr.för.

Vänligen ange alltid namn och adress på talongen eller i meddelandet /internetbanken.

Avgift som betalas efter den 1 okt. gäller det året ut och nästkommande år.

Två gånger per år skickas ett meddelande ut till alla medlemmar, inför julen och till årsmötet.

Kontaktperson till förening: Ann Fredbäck 060-587238

Kontaktperson hemsidan: Ewa Eriksson  070-6162172,  ewaer@telia.com