En cykeltur

Forskningslab. Foto: Ewa Eriksson

   En cykeltur 2010-07-10

Det är en skön dag för en cykeltur. Bestämmer mig för att cykla till Essvik. Cykelturen blev oväntat en resa i minnenas värld!

Allt börjar när jag kommer fram till SCA:s före detta Forskningslabb. Med sorg ser jag det förfallna huset stå där så övergivet, med fönstren vidöppna. Det ser spöklikt öde ut. Huset står och väntar på att jämnas med marken. Här skall E4:an fram!
Jag blundar och minns när jag var barn på 1950- talet. Då var det en ståtlig byggnad i gult tegel med blomrabatter och buskar som prydde gårdsplanen. Som barn förstod jag att det var något stort som pågick inom dessa väggar. Här fanns liv och rörelse.

Tankarna går vidare om hur det såg ut på denna del av Kubikenborg under min barndom.  Förutom Forskningslabb, fanns SCA:s Fönsterfabrik, Bålforsens kontor och Aloxidverken, bostadshus, trädgårdar, affärer , kiosker och en handelsträdgård. Idag är det en vägstump, mellan Vindskärsvarv och Kubal. Hur fick allt detta plats?

Jag drar cykeln vidare och kommer fram där Kubikenborgs Herrgård stod en gång. Jag ”ser” flyglarna som fanns  kvar under min barndom. Minns att äpplena var goda och det kan nog alla kubare  intyga. Det var en förträfflig plats att palla på.
I Engelska paviljongen,  där trodde vi barn att det spökade. Vi tyckte att gardinerna fladdrade till ibland….. ja det såg vi…visst spökade det. Äppelpallningen blev ännu mer spännande.

Jag går nu sakta och letar efter något, en bit av en husgrund, kanske finns någon växt kvar. Hmmm, kanske var det här Kägelbanan stod. Det är svårt att orientera sig. Men här står några träd på en rad, en liten bit kvar av allén till herrgården?        Går ytterligare en bit och kommer in på en asfaltbelagd vägstump.  Idag används den som övningskörningsfält,  förr var det Landsvägsallén. Nu tycker jag mig se det tvåvåningshus som stod där vi vägkanten, ”Fogdes hus”.
Här går Enhörningsvägen upp, helt klart, för  även här finns en bit asfalt kvar och där, till höger är lilla ”Kyrkberget”.
Jag rör mig sakta vidare. Oj vad minnena strömmar till.

Källartaket och vedbodar
          Foto: Algot Jonsson

Kanske var det här huset Tigersborg stod, Kärringträta och ja…. där står popplarna kvar som stod utanför vårt hus, Landsvägsallén 71. Nu ”ser jag allt”. Mejeriet och stigen upp mot järnvägen och skolan. Slänten upp mot Kubikenborgs Järnvägsstation. Det går att orientera sig bland högt gräs och sly.
Vänder mig om och ”ser” vägen ner till portvaktshuset till Fönsterfabriken, I det huset bodde min pappa.
Jag drar cykeln över E4 och kommer ner till det gamla järnvägsspåret som gick inom fabriksområdet. Jag ser en syrénbuske….den visar att här stod portvaktshuset. Lite närmare Kubal finns en minnesskylt som Kubikenborgs skolas intresseförening satt upp. Den berättar om platsen för Lindhs affär och dess historia.
Här blir jag kvar en lång stund medan jag fylls av tankar och minnen om Kubikenborg. Om min uppväxt där och om människor som jag mött, om skolan och om hur allt har förändrats. Det är med glädje och vemod jag trampar vidare mot Essvik.
Vilka härliga minnen. Vilken underbar dag: att få minnas och för en stund finnas i mitt barndomsland

Ewa Eriksson Gudmundsbyn

Tillbaka till toppen