Nya Kubikenborg, Skönsmon

Kanske det kan vara intressant att se vårt barndomsland förr och nu. Jag ska försöka att hålla dig informerad med att lägga in lite bilder här.
Har du funderingar eller önskemål så hör av dig, Ewa 070-6162172 eller ewaer@telia.com

Fotat från kyrkbacken ner mot platsen där Kubikenborgs Herrgård fanns. En liten udde av Tjuvholmen sticker ut och på Alnö ses skorstenen från fd. Karlsviks sågen, numera Restaurang Carlsvikspiren.

Foto:Ewa Eriksson 11 aug. 2019
Se Herrgården strax nedanför Skönsmons kyrka.
Där Kubenbadet finns idag, låg en gång Wexells bryggeri som tillverkade pilsner, svagdricka och sockerdricka. Det upphörde i början av 1930-talet. Här låg sedan Kubenstallet under olika perioder i slutet av 1950-1961 och åren 1966-1970.
Foto: Ewa Eriksson
Kubenstallet, under perioden 1966-1970. Här bodde familjen Lundberg som då hyrde ut stallet till Sundsvalls Ridklubb.
Foto: Britten Öhman

Sundsvallsbron sträcker sig över det som var nerfarten till Vindskärsvarv en gång. Det som var Vindskärsudde blev Vindskärsvarv, då det fanns båtvarv här i mitten av 1800-talet. Den första cisternen som kom hit, var en fotogencistern på 800.000 tusen liter. Året var 1912.
På denna plats samlades arbetarna under Sundsvallsstrejken 1879. En minnessten restes på platsen år 1949 av arbetare från Skönsmon. Stenen monterades ner då nya E4 och bron byggdes. Ett flertal gånger har jag påmint ansvariga i kommunen om att den borde sättas upp igen, men tyvärr tycks man inte bry sig om denna historiska plats. Tråkigt!


Så skrev jag här den 29 juli, och i en insändare i ST klagade jag på detta, både om stenen och en ovårdad plats, och fick genom facebook veta att stenen är på plats, vid en cykelväg. Äntligen….och detta ville jag se!

Den 19 aug. besökte jag platsen igen, för att visa en föreningsmedlem vart stenen finns. Till min stor glädje har man klippt gräset. Dock hade man inte rensat runt stenen ännu, men jag hoppas att det är på gång också. /Ewa E

Stenen finns här vid cykelvägen, i mitten av bilden. Svår att upptäcka, men på plats. Kanske man får vara nöjd ändå, eller….?
2019-08-11
20190829 Åkte förbi. och vad jag kunde se från bilfönstret, är ogräset klippt i området vid brofästet och man har klippt runt träd och buskar. Stenen syns inte från gamla Landsvägsallén, men det är förmodligen rent och snygg runt den också.
Här står den. Bland blommor och blad. Texten är nött av väder och vind.
Så här visades den upp en gång i tiden.
Foto: Sundsvalls Museum
……………………………………………………………………………………………………………………

Skönsmons Andelstvätt 1946-1972. Bytte namn till Centraltvätten och drevs så fram till 1991.
Foto: Ewa Eriksson

Strax intill fd. Andelstvätten bygger man ett nytt bostadsområde. Betydligt lugnare var det på gatan förr.