Info/Aktuellt

Årets JULTRÄFF blir den 7 december. Mer om detta kommer i ett utskick till alla medlemmar och kommer att annonseras här på hemsidan.

Medlemsmötet den 8 november hölls som vanligt i fd. Kubikenborgs skolas lokal (idag Kvartersteatern) Tänk vilken förmån vi har som kan träffas och byta tankar och minnen från en tid då vi oftast var obekymrade om världen, lekte och hade roligt. Vad mycket som hänt med vårt barndomsland. Vad många människor som passerat genom våra liv. Det är fantastiskt att få träffas ibland och i minnen leva tillbaka för en stund.

Bakom rubriken Nytt om Skönsmon….. finns gamla bilder från dagens hamnar i vårt område! Tre fungerande hamnar inom någon kilometer.

2023-08-10 Ny information om masten som funnits vid Kubal, se under rubriken Nya Kubikenborg och Skönsmon.

Tavlan finns på Sundsvalls Museum. Byggnadens originalritning finns på Galtström.

……………………………………………………………………………………………………………….

Kommer Du ihåg efterlysningen om Villa Bränninge här på hemsidan och Facebook? Nu vet vi ….. under rubriken BYGGNADER här på hemsidan finns bilder och berättelser inskickat av Margareta Kristianson, som bott i villan. Ett stort och varm TACK till Margareta. .

Bilder på Tvättgreven och Almedalen finns under rubriken “Nya Kubikenborg och Skönsmon…

KUBENSKOLANS DAG FIRADES DEN 17 JUNI

Nu är det sommarlov. Stort TACK till alla som kom på examensdagen för att fira terminsslut. Det blev en trevlig tillställning med bl.a. teater och tipsslinga, signerad av Rune Östberg. Kvällen avslutades med middag och lotteri med skänkta vinster. Ordförande tackar alla som som ställde upp denna gång och hjälpte till bakom kulisserna, ingen nämnd och jag vet ju vilka ni var som var kvar ända till ytterdörren stängdes. (Texten här är hämtad från Facebook “Vi som är från Kubikenborg och Skönsmon” )


Trevligt sommar till er alla. //Ewa

Kommande mötesdagar 2023 är:
8 november, 7 december

Svar på en efterlysning har kommit. Se fliken Byggnader!
Vi fortsätter och bygger på Kumos historia. /Ewa

En del av Kumos historia finns på Kubals Museum, en utställning med otroligt många bilder. Allmänheten är välkommen att gå på guidade visningar. 2023-04-13

2022-11-08 Se bilder från Salteriet under rubriken Nya Kubikenborg-Skönsmon

………………………………………………………………….

I föreningens senaste skrift “Dåtid möter nutid” som kom ut i juni 2020, berättar vi om beredskapstiden under 1940-talet. Om hur man kunde spärra vägar för en eventuell fiende, hur Aloxid (Kubal) bevakades, om Hesafredrik, mörkläggning och mycket annat. Avlägsna tider men som många kanske tänker på idag.

Skriften finns att köpa på Kulturmagasinet, Vängåvans bokhandel eller från föreningen. Kontakta Björn Åberg 070-2426020.


Hör av Dig om det är något du önskar att få se eller läsa om på hemsidan.
Du är naturligtvis hjärtligt välkommen med egna bilder och texter att publicera här. Kontakta mig Ewa Eriksson 070-6162172 eller mejla
ewaer@telia.com

…………………………………………………………

Under rubriken HISTORISKA ÅTERBLICKAR om Ett föreningsarkiv, en film om varför det är viktigt att bevara våra handlingar för framtiden.

……………………………………………………

Visste Du att från Kubikenborgs sågverk levererades kvistfritt virke till FN:s sessionssal i New York. Byggstart av FN skrapan var 1947 och öppnades 1952.(Info från SCA.s arkiv i Märlo)

Detta collage har hängt på en vägg i Skönsmohuset från 1986 fram till december 2021. Då man ändrar inriktning för Skönsmohuset ville vår förening rädda bonaden. Tyvärr förstördes bonaden då den hämtades av folk från Sundsvalls Kommun!

Nya skriften Dåtid möter nutid finns till försäljning

Det här är våra tre skrifter om Kubikenborg Skönsmon och Fläsian
“Kubikenborg i Centrum” och “Skönsmon förr och nu” samt “Dåtid möter nutid”.
Den senaste, Dåtid möter nutid finns till försäljning på Kulturmagasinet och Vängåvans bokhandel.

En artikel i Sundsvalls Tidning 2020-06-23 berättar om vår skrift
“Dåtid möter nutid”.
https://www.st.nu/artikel/sa-gick-det-till-pa-krigets-kubikenborg-ny-skrift-satter-beredskapstiden-i-centrum-vi-vill-beratta-om-hur-det-var-for-vanligt-folk

Vår tredje skrift heter DÅTID MÖTER NUTID och innehåller 55 sidor. Bilderna på omslaget visar lite av det vi skriver om. Dåtid och nutid, båtar och fartyg, beredskapsåren i vårt område och Fläsian mm.
Försäljning av skriften pågår,via föreningen, Kulturmagasinet och Vängåvans bokhandel.
För närvarande kan du som medlem köpa den via följande personer:
Ann Fredbäck 060-587238, Björn 070-2426020 . Vill du ha skriften skickad så betalar du i förskott 150:- för skriften och 63:- för porto till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr. förening.
Skriv namn och adress! Meddela din inbetalning till Ann så skickar vi skriften till dig. Eftersom inte alla har dator och kan se detta meddelande får vi hjälpas åt att på annat sätt, berätta detta för våra medlemmar.
“Dåtid möter nutid” finns även till försäljning på Kulturmagasinet och Akademibokhandeln Vängåvan.

VÄLKOMMEN ATT BLI MEDLEM

Medlemsavgiften är 100 kronor per år, betalas till plusgiro 403505-1 Kubikenborgs skolas intr.för.

Vänligen ange alltid namn och adress på talongen eller i meddelandet /internetbanken.

Avgift som betalas efter den 1 okt. gäller det året ut och nästkommande år.

Två gånger per år skickas ett meddelande ut till alla medlemmar, inför julen och Kubenskolans dag.

Kontaktperson till förening: Ann Fredbäck 060-587238

Kontaktperson hemsidan: Ewa Eriksson  070-6162172,  ewaer@telia.com

Ordförande i föreningen är Björn Åberg

Ansvarig för hemsidan: Ewa Eriksson 070-6162172   ewaer@telia.com

Tillbaka till toppen