På Kumo fanns ett hus som kallades Pilgrimsstugan. Om detta berättade Nisse Oskarsson och likaså Sigrid Eriksson, båda födda i slutet av 1920-talet. Nisse var där, i sin ungdoms dagar och spejade när det var religiösa möten. Sigrid fick följa med sin gudmor Tant Britta ibland, just för att besöka dessa religiösa möten, något hon absolut inte tyckte var roligt.
Vart låg då detta hus och varför kallades det för Pilgrimsstugan?
Både Nisse och Sigrid har berättat att huset låg strax innan man kom fram till Laggens havsbad och idag kan man säga,strax halvvägs in i Kubals fabrik.
Ytterligare minnen får vi från Helmer f 29 och Elsa f 28. Båda berättar
att de såg hur man döpte folk i vattnet och att detta skulle ha skett vid
Notvarpen. En strand som finns strax nedanför Kubals parkering idag.
I Sundsvalls Tidning från den 1 juli 1937 finns att läsa om Syster Maja Nerman då hon fyllde 60 år och att hon var verksam i Pilgrimsstugan. Syster Maj föddes i Småland . ”Redan i unga år inträdde hon i sjukvården där hon offrat hela sitt liv med hängivenhet och kärlek för den stora uppgiften som söker sin like.” Vidare berättas det att hon under tio år varit föreståndarinna i Sköns Försörjningshem, men lämnade den platsen för att ägna sig åt verksamheten ”Vilohemmet Pilgrimsstugan” på Skönsmon. Syftet med verksamheten var att, som det står i artikeln, bereda vederkvickelse åt trötta och lidande medvandrare genom livet, åt ”pilgrimer”. Allt hon gjorde bottnade i en varm kristlig övertygelse.