Små berättelser i repris

Ett minne om Runda Olle…
Min Far jobbade hos Olle, så det var givet att man var i stallet på all sin fritid. Här kommer nu min ungdoms lyckligaste minne.
Det var så att Olle även hade en travhäst. En dag fick jag följa med till travet sittande på skalmen på sulkyn. Ja det är otroligt, vi skrittade iväg ända till Bergsåker. Efter loppet bar det iväg hemåt igen, men det skulle visa sig att Olle beslutat sig för att ta en rast varpå han överlät åt mig att passa hästen medan han gick in på Humlan för o få sig en eller några öl. Men det tog lång tid, så både jag o hästen började bli otåliga så jag bad en farbror säga åt Olle att vi ville hem. Döm om min förvåning när han lät mig köra ända ut till Skönsmon. Så här efteråt har jag en känsla av att hästen hade nog hittat hem utan min hjälp. Gissa om det var en stolt pojkspoling som varit med om detta äventyr. Är man i tio års åldern behövs det inte så mycket. Ha det så gott alla Kubare. 
Berättat av Lennart “Fimpen” Eriksson nov.

………………………………………………………………………………………

Någon gång på 1940-talet…..

Nina Granholm berättar (2012)  att hennes mamma var barnmorska och till hennes distrikt hörde även Skönsmon. Hon var kollega med Fredrika Lannerhjelm. Nina berättar att ” Ibland kunde mor ringa hem och be mig komma med ett ”paket” ut till Skönsmon.  Alla barnaföderskor hade inte förberett för det nya barnets ankomst. Då fick jag ta spårvagnen till stan och byta där (vi bodde i Bydalen) för att fara ut till någon barack på Skönsmon med lakan, blöjväv  mm.

………………………………………………………………………………………………

Från herrgården….
Is som införskaffades under vintertid, förvarades sedan i härbret som fanns i trädgården. Detta för att kunna servera kylda drycker under de varmare årstider.


Grindarna vid infarten, öppnades med en slags mekanisk anordning. När man körde på en platta med hjulen, så öppnades grindarna ”automatiskt”

……………………………………………………………………………………………

Vid sågen……
”Gubbarna” Ramström och Nyström körde vagnarna Lusen och Loppan. Dessa kördes på en räls försedd bana mellan sågen och Hällsund, upplaget där virket staplades. Man kunde gå på banan även när vagnarna var i rörelse.