Klockan på Mon

Klockan utanför Skönsmohuset Foto: Ewa Eriksson

 

På Häktets gavel satt klockan Foto: Sundsvalls Museum

Läs mer om häktet på Mon. Artikeln finns på Sundsvallsminnen, Lokalpress, Sundsvalls posten 1951-06-09

https://sok.sundsvallsminnen.se/dokument/info?AID=17519&TES=Dtextp

I tidningen Nya Samhället från 1952-11-21 finns en artikel som berättar om en eldsvåda 1908, på Mon och inleds enligt följande:

”Mitt i spöktimmen en lördagsnatt i februari månad 1908 stod en 17 årig tös och röck i repet till klockan i stapeln på Häktet i Skönsmon. Hon var ivrig som är i de åren och därför blev det inga lugna bing bång som då klockare ringer. Genom nattens tystnad skar brandlarmet – ett människoliv var i fara och ett sågverk höll på att bli lågornas rov.”

När artikeln skrevs, så fanns det planer på att det gamla häktet skulle rivas och att klockan då skulle flyttas till fornhemmets samlingar på norra Stadsberget.  Vad vi vet nu så finns den gamla klockan uppsatt utanför Skönsmohuset vid Fridhemsgatan.

Den som berättar om branden i artikeln är fru Sandra Jansson, Skönsmon. Hon och ytterligare tre ungdomar hade varit till idrottföreningen Framåts vinterfest och var på väg hemåt. När de kom i närheten av Mons sågverk fick de se att eld slog ut från eldrummet. Ungdomarna rusade dit och fann eldaren ligga sanslös med kläderna delvis avbrända. Pojkarna tog hand om den skadade medan en av flickorna sprang till närmaste telefon och larmade den hästdragna ambulansen i Sundsvall och den andra flickan rusade upp och ringde i häktets klocka. Flera av Skönsmoborna väcktes av klockan och under ledning av inspektor Wahlberg påbörjade man släckningsarbetet. Sågverket räddades men eldare Åhgren avled tyvärr av skadorna, några dagar senare.

Långt senare, både vintern och våren hade passerat innan ungdomarna hörde att de skulle belönas för sitt rådiga ingripande. Tillsammans fick de fem kronor att dela på – 1:25 per person.

Fru Sandra Jansson nov 1952: ”Den här historien har jag burit på i alla år och vill gärna berätta den nu då häktet håller på att försvinna. Den belyser hur  tiden var. Den räddningsbragd fyra ungdomar utförde en natt 1908 var inte värd mer än fem kronor”

Nu vet vi lite mer om klockan som finns uppsatt utanför Skönsmohuset. Där finns beskrivet hur den också använts till att ringa arbetare vid sågen, till arbete, rast och vila.

//Ewa Eriksson 2016-10-30