Nedan efterlysning har gett resultat! Jag blev kontaktad en person som berättat vilka som bott i villan under många år och fram till dess att den revs inför bygget av Kubal på 60-talet. Närmare uppgifter kommer framöver och även något/några foton och förhoppningsvis några egna berättade minnen. Så fortsättning följer…….
I och med denna kontakt har jag kunna fastställa platsen för Villa Bränninge (Konsul Berghs villa) Den fanns på stadsäga 3458.
Det är så roligt och tacksamt, att den som har fakta och minnen hör av sig och fyller på föreningens historiska dokument. /Ewa Eriksson

Efterlysning: Bilden föreställer Konsul Bergs Villa som fanns ute vid Kumo, strax nedanför Norrbacka (där bussen vände på sommaren).
Villan revs någon gång under 1960-talet då Kubal byggde ut. Tyvärr är detta den enda bild jag hittat, förutom ett flygfoto i Arkiv Digital, Aerofoto. Vet Du någonting om villan, någon som bott där eller annat som kan tillföra något om husets historia. Kontaktuppgift till mig: ewaer@telia.com eller 070-6162172
Tack till Leif Sjödin som berättat att namnet på villan var Villa Bränninge.

……………………………………
Kubikenborgs skola, ritning av byggnaden

Läs mer om honom, se länken https://sv.wikipedia.org/wiki/Knut_Gyllencreutz
Se fd. Kubikenborgs skola på startsidan. Idag har Kvartersteatern sin verksamhet där.
Skönsmons skolhus, byggår 1902 resp. 1932

I mitten av 1800-talet var inflyttning stor till Mon, Skönsmon och Kubikenborg. Detta då sågverksindustrin behövde allt fler arbetare. År 1842 antogs folkskolestadgan. Alla barn skulle få gå i skola. På den tiden tillhörde Skönsmon, Sköns församling och barnen fick gå den långa vägen till Sköns kyrkskola. Först år 1865 fick Skönsmon sitt första skolhus. Allt eftersom folkmängden ökade behövdes fler skolor till alla barn. Så 1902 och 1932 fick Skönsmon ytterligare två skolhus på samma plats.

Skönsmons gamla skola. Byggår 1932. Foto: Privat
Mons bolagsskola 1876 – omk.1920

Kubikenborgs bolagsskola 1885

Foto: Sundsvalls Museum
Kubikenborgs bolagsskola 1899

Skönsmons kyrka 1889

Ingela Sundkvist Skönsmon, berättar att hennes mormors morfar Arvid Jonas Jonsson (avliden 1906), var med och murade kyrkan. Frun bar fram murbruket i hinkar till honom. Familjen hade sex flickor som alla gick på Kubikenborgs skola
Skönsmons församlings prästgård 1947
Uppgifter från boken Stad och bygd 1948, utgiven av Sundsvalls Gille.
Prästgården är ritad av stadsarkitekt Hamrin och togs i bruk 1947.
Huset ligger nära Skönsmons kyrka och ett något hundratal meter västerut finns Skönsmons gamla begravningsplats med sitt gravkapell. Mot sydväst, därifrån utgår en ca 50 meter bred skogsremsa i den s.k. Vapelskogen.
Där får man varken avverka eller bebygga.//
Den skogsremsan gick ända upp mot Getberget och tjänade som en brandgata. Idag har man frångått dessa förbud. Här finns nu bl.a. en vårdcentral, ett höghus och en förskola.
Kubikenborgs enda bostadshus som är kvar från sent 1800-tal.
Huset är från sent 1800-tal och det enda förutom skolhusen på Kubikenborg och Skönsmons kyrka som finns kvar från den tiden.

Kubikenborgs herrgård 1874-1953

Kubikenborgs sågverk 1869- 1933

Aloxidverken – Gränges -KUBAL


Skönsmons andelstvätt 1946

SCA Forskningslaboratorium

Invigdes 17 juni 1946. Flyttades under 2000 till Åkroken vid Mittuniversitetet. På hösten 2010 revs byggnaden för att lämna plats till E4 Syd
Skönsmons kommunhus

Hällsund

Villa Kumo
