Sundmansbacken

Aloxid, Landsvägsallén och närmast i bild, Sundmansbacken. Foto: Kubals arkiv

Kommer du ihåg Sundmansbacken, en grusväg som gick mellan Landsvägsallén nere vid Aloxid (Kubal) och Fridhemgatan-Kustvägen uppe mot Kumo.  
Många vägar får ju namn efter kända eller på annat sätt förtjänstfulla personer så man undrar ju vem var då Sundman?
En som berättat om ”tant Sundman” är Leif ”Snipa” Johansson. De bodde i samma hus, det som var Konsum 3:an, eller Teas som vi också kallade affären. Tant Sundman var en snäll gammal dam berättade Leif, som ofta pratade med henne. Vid ett tillfälle gav hon honom ett par tennljusstakar i present som han var mycket rädd om.

I Sundsvalls Tidning från 1947 finnas en artikel där Brita Augusta Sundman, då 88 år intervjuas.
Hon berättar där hur det var på Kubikenborg, Skönsmon och Mon under hennes uppväxt och föräldrarnas tid på Skönsmon.
Hennes mamma byggde det första huset i backen, pappan byggde ytterligare ett hus och där av namnet Sundmansbacken.  Hela intervjun kan du hitta på www.sundsvallsminnen.se    gå därefter in på lokalpress, sundsvalls tidning, skrolla ner till notiser 1947-08-29.

Leif har också berättat vilka hus som fanns i Sundsmansbacken under hans barndom på 1940-talet.
Längst upp vid Sundmansbacken-Fridhemsgatan-Kustvägen fanns Lindbloms affär, därefter ett litet rött hus och sedan” Teas” (Konsum) och strax intill bodde Eriksson som var kamrer på bryggeriet i stan. 
Det fanns ett stort tvåvånings hus mitt i Sundmansbacken. Där fanns en damfrisering och Fanny Alms bageri. Sista huset på samma sida var familjen Ekwalls.
Mitt emot, på bergssidan, stod två mindre röda hus varav Ramströms bodde i ett och i den andra kåken mindes Leif som ett hus med ungkarlar i.

Har du minnen från Sundmansbacken?

Jag minns att man kunde plocka Kattfot på berget. Det fanns mängder av dem där. Ibland kunde man träffa på en igelkott. På vintern förvandlades berget till en bra skid- eller kälkbacke.

Ewa Eriksson